Press kit

Letölthető fájlok:

Letölthető életrajz (magyarul) Pdf-ben:

English Cv in Pdf:

Letölthető életrajz (magyarul) Word-ben:

English Cv in Word:

Letölthető versenyeredmények (magyarul) Pdf-ben:

Prizes in Pdf:

Letölthető versenyeredmények (magyarul) Word-ben:

Prizes in Word-ben:

Fényképek / Photos

## ## ##

András 2013-ban elkészítette és benyújtotta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Tanácsához az "Andrés Segovia művészete 21. századi szemmel" c. DLA doktori értekezését, valamint magyar és angol nyelvű téziset. 2013 novemberében az előírt három tárgyból sikeres doktori szigorlatot tett. 2014. április 28-án a Zeneakadémián Solti kamaratermében teltházas doktori koncertet adott, Április 30-án pedig sikeresen megvédte DLA doktori disszertációját.

Doktori (DLA) disszertációja itt olvasható el az LFZE honlapján:

Magyar nyelvű tézisei pedig itt:

Angol nyelvű tézisei pedig itt:

## ## ##

András 2012 augusztusától az USC Thornton School of Music gitár tanszakának hallgatója Los Angelesben, az Egyesült Államokban.

## ## ##

András a Bíró Music Management honlapján.

## ## ##

András július 26-án, a tavalyi spanyol verseny győzteseként, nagy sikerű koncertet adott Alicantéban (Spanyolországban), az ottani nemzetközi gitárfesztiválon, a XIII. Guitar Festival "Ciutat d'Elx"-en.

Spanyol nyelvű kritika a koncertről itt olvasható

## ## ##

András július 16-án, meghívott vendégművészként Montenegróban koncertezett a Niksicben megrendezett nemzetközi gitárfesztiválon.

## ## ##

András július 10-én Skopjéban (Macedóniában) játszott a Macedón Nemzeti Galéria dísztermében.

## ## ##

Fittler Katalin lemezkritikája (Parlando)

„My Favourite Pieces” – ezzel a címmel jelent meg a Junior Prima díjas Csáki András (*1981) első szólólemeze, műsorán J. S. Bach, Giuliani, Barrios, Morel, Farkas Ferenc és Castelnuovo-Tedesco darabjaival. Aztán hamarosan megjelent a második is – ez már kiadó emblémájával, a 2009-es alessandriai nemzetközi gitárverseny győztesének produkciójaként. A műsor más, a szerzők részben egyeznek (Bach, Britten, Duarte, Castelnuovo-Tedesco), az interpretáció hasonlóképp igényes. Őt is hallottam több koncerten, több helyütt, s örömmel észleltem, hogy a közönség előtt és a stúdióban való játéka között nincs érdembeli különbség. Ily módon is megbizonyosodhatott a hitetlenkedő, hogy nem csupán a technika csodálatos lehetőségeinek köszönhetően „perfekt” a hangzás a CD-ken (egyébként, amikor hallatszik az érzékeny mikrofonok közvetítésével a húr-zörej, nagyritkán a kényes helyek valamelyikén egy-egy „csúszás”, korántsem technikai „elégtelenségnek” tűnik, hanem csupán fokozza az élő előadás közvetlenségét). Csáki játékára az értelmi és érzelmi/indulati kettőssége jellemző. Tiszta-áttekinthető formálásának köszönhetően a hallgató a számára ismert és ismeretlen tételekben egyaránt tud tájékozódni, azaz, otthonosan érzi magát. Érvényes ez a nagyformákra és az apró részletekre egyaránt. Vizuális hasonlattal úgy közelíthetném meg, hogy fejben megtervezi a darabok/tételek színpadi forgatókönyvét. Játékában differenciáltan kezeli a különböző rendű-rangú anyagokat; dinamikai skálája többrétű – egyazon dinamikai szinthez megannyi karaktert-szituációt képes társítani. Más a „távoli” és a „közeli-bizalmas” pianója, s más, ha könnyed mozgást jelenít meg, vagy már-már emlékkép-szerűen sejtet vagy visszaidéz fordulatot, netán kommentál, esetleg „félre” utasítással tesz megjegyzést. Teszi mindezt vitálisan, folyamatok egymásutánját sorjáztatva. Nem a játéka ritmikus, hanem ritmusképletekből, mint szóképekből alakítja a dinamikus folyamatokat, beszédszerűen. Professzionista biztonságával nem él vissza: repertoárdarabjait sem „újrajátssza”, hanem minden egyes alkalommal hangzó életre kelti. Ösztönösen megérzi ezt a közönség is – várja a hangokban fogalmazott történeteket, aktív figyelemmel (és megéli a zenei történéseket, az imitációkat, a dúr-moll váltásokat, a váratlan harmóniai fordulatokat – akkor is, ha nincs meg a felkészültsége ahhoz, hogy szavakra tudná lefordítani az eseményeket).

Ilyen játékot hallva, repes az ember szíve, hogy az előadó egyszemélyben tanár is: akinek semmi sem „mindegy” az előadás során, minden bizonnyal igényességre szoktatja diákjait, eleget téve a „kiművelt kéz – kiművelt szív – kiművelt értelem” komplex kritériumának.

(Laureate Series . Guitar – NAXOS 8.572630)

## ## ##

Csáki András újabb versenygyőzelme, ezúttal Spanyolországban

Csáki András gitárművész nyerte a 2011. november 4. és 12. között Almeriában, Spanyolországban megrendezett XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárversenyt. A 10000 eurós első, 4000 eurós második és a 2000 eurós harmadik díjért rangos gitáros mezőny nevezett, köztük számos nagy nemzetközi verseny korábbi győztese, nemcsak Európából, hanem Ázsiából, Amerikából és Dél-Amerikából. Összesen 18 ország 37 versenyzője vett részt a megmérettetésben. A háromfordulós verseny elődöntőjében kötelezőként Joaquín Rodrigo Fandango (Tres Piezas Españolas") c. művét kellett játszani, a Schott Edition kiadásában. A középdöntőben 20 percnyi, különböző korszakból származó, szabadon választott műsorral lehetett nevezni. (Csáki András Bach E-dúr prelúdiumát és Giuliani 3-as Rossinianáját játszotta.) A döntöben egy gitárverseny művet kellett megszólaltani zenekarral. A három választható darab közül András a döntőben Mario Castelnuovo-Tedesco művét játszotta, Michael Thomas vezényletével.

A középdöntőbe nyolcan jutottak tovább. Esteban Espinozza (Chile), Mircea Stefan Gogoncea (Románia), Luis Guevara (Chile), Bartosz Paprot (Lengyelország), Kyuhee Park (Dél-Korea), Emerson Salazar (Chile), Tal Hurwitz (Izrael) és Csáki András. Közülük négyen kerültek be a döntőbe. Esteban Espinoza (Chile), Mircea Stefan Gogoncea (Románia), Kyuhee Park (Dél-Korea) és Csáki András. A XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárversenyen végül Csáki András lett az első, Mircea Stefan Gorgoncea (Románia) a második, Kyuhee Park (Dél-Korea) a harmadik és Esteban Espinoza (Chile) a negyedik.

Csáki András a spanyol verseny győzteseként, az első helyezettnek járó pénzdíj mellett elnyerte a Juan Miguel González gitárkészítő mester által a verseny első helyezettje számátra készített koncertgitárját is. Győztesként pedig 2012-ben Spanyolországban elkészítheti újabb, immáron harmadik szólólemezét és nemcsak a jövő évi spanyol verseny gáláján játszhat majd Almeriában, hanem további spanyol gitárfesztiválokra is meghívást kapott.

A verseny sorsolása megtekinthető itt (pdf-ben)

A döntősök (Mirceas Stefan Gorgoncea, Kyuhee Park,Esteban Espinoza és Csáki András)

Csáki András a döntőben

A díjátadás

A XII. Julián Arcas International Classical Guitar Competition honlapja megtekinthető itt.

Juan Miguel Gonzales gitárkészítő mester honlapja megtekinthető itt.

## ## ##

Csáki András második lett a gitármúvészet egyik bölcsőjének és fellegvárának számító Spanyolországban, a Benicassimban 45. alkalommal megrendezett Francisco Tárrega Nemzetközi Gitárversenyen. A magyar gitárművész játékával belopta magát a spanyol közönség szívébe, amit a hatalmas tapson kívül az is bizonyított, hogy ő kapta meg a nemzetközi verseny közönségdíját is. A több mint negyven indulóból tizenketten jutottak a középdöntőbe, majd pedig négyen a döntőbe. Az egyhetes, háromfordulós verseny döntője szeptember 2-án este 10 órakkor kezdődött Benicassimban, a Teatro Municipalban. Sorsolás alapján András negyedikként játszhatott. A döntőbe került klasszikusgitárosoknak előbb egy gitárra és zenekarra írt versenyművet kellett zenekarral megszólaltatniuk, majd pedig, mintegy ráadásként, egy-egy szólódarabot kellett előadniuk. Az idei Tárrega verseny győztese a horvát Srdjan Bulat lett. A verseny döntőjében kettejükön kívül még további két gitáros mutathatta be a tudását: Mircea Stefan Gogoncea (Románia) és Marco Topchiy (Ukrajna). A nemzetközi verseny zsűrije javarészt spanyol professzorokból és művészekből állt. A Tárrega versenyen, a hagyományainak és versenykiírásának megfelelően, csak első és második díjat, valamint Tárrega művek előadásáért járó különdíjat és közönség szavazata alapján közönségdíjat osztottak ki.

## ## ##

Magyar gitários, Csáki András lett a második a június 28.-a és július 3.-a között megtartott amerikai GFA versenyen. A GFA versenyt a klasszikus gitár koncertező előadóművészei számára 29. alkalommal rendeztek meg, azúttal az USA Georgia Államában levői Columbusban A GFA (Guitar Foundation of America) az Egyesült Államok vezető gitáros szervezete, legnagyobb alapítványa.

A rangos, háromfordulós nemzetközi versenyen Csáki András kötelezőként Joaquin Rodrigo. "Junto al Generalife" c. darabját és egy direkt erre a versenyre írt kortárs darab mellett, szabadon választottként: J. S. Bach E-dur Prelúdiumát (BWV1006/a), Mauro Giulliani 3-as Rossiniánáját (Op. 121.), Joaquin Rodrigo Fandangóját, valamint M. Castelnuovo-Tedesco Capriccio Diabolico c. művét játszotta.

Az elődöntő zsűrijét Raffael Aquirre, Luigi Attademo, Ricardo Cobo, Alex Dunn és Jeremy Jouve alkotta. A középdöntő és a döntő zsűrije olyan ismert művészekből állt, mint John Dearman, Matt Gould, Lorenzo Micheli, Judicael Perroy , Alvaro Pierri, Beth Schneider és Scott Tennant.

Játékával András nagy közönségsikert aratott Amerikában is és igen szoros versenyben lett végül a második. Ezzel eddig pályája során már több mint húszszor sikerült rangos nemzetközi versenyek döntőjébe kerülnie. Tíz alkalommal volt első, kilenc alkalommal második és két alkalommal harmadik. Győzött, többek között, Chilében, Japánban, Indiában, Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban és Csehországban.

Ez a mostani második hely azért is értékes, mert magyar gitáros eddig még soha nem tudott bekerülni a GFA verseny középdöntőjébe, illetve döntőjébe. Az idei GFA versenyt orosz gitáros: Vladimir Gorbach nyerte. Csáki András mögött pedig Damien Lancelle (Franciaország) lett a harmadik és Jeremy Collins (USA) a negyedik.

Foto a döntő résztvevőiről

(Balról jobbra: Vladimir Gorbach, Jeremy Collins, Damien Lancelle, és Csáki András)

## ## ##

Csáki András nyerte Indiában (Kalkuttában), a 2010-ben először megrendezett Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárversenyt

A 2010-ben első alkalommal Indiában megrendezett világversenyen Anglia, Ausztrália, Banglades, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Kina, MAgyarország Németország, Oroszország, Örményország, Szingapur, Thaiföld, Ukrajna és Vietnám klasszikus gitárosai vettek részt. A verseny zsűrije amerikai, francia, spanyol, orosz, thaiföldi és indiai gitárművészekből állt, elnöke az ismert orosz gitáros-zeneszerző Nikita Koshkin volt, akiről az indiaiak elnevezték ezt az Indiában első alkalommal megrendezett nemzetközi versenyt. Csáki András nyerte a kalkuttai versenyt.

## ## ##

Vélemények az új CD-ről a Naxos Classical Music honlapján

My Classical Notes , September 2010

In this wide-ranging recital he interpret[s] Bach's most technically challenging ‘lute suites', Britten's groundbreaking tribute to John Dowland, Duarte's bravura Variations and one of Castelnuovo-Tedesco's finest solo sonatas. These are the selections that are captured on this very interesting Naxos recording. I particularly enjoyed the John Duarte music, and also the Castelnuvo-Tedesco, which we don't hear all that often. In addition, I found the sound engineering on this CD to be really excellent!

Kurt Loft

Sarasota Herald Tribune , August 2010

If you enjoy solo guitar, check out Andras Csaki's recital of Bach, Britten, and Castelnuovo-Tedesco. This guy can play, and his performance of Bach's prelude from the Partita in E Major alone is worth the disc.

David Denton

David's Review Corner , August 2010

By the time Andras Csaki won the 2009 Michele Pittaluga Guitar Competition, he had already clocked-up eighteen prizes around the world. Now making his international disc debut, the twenty-nine-year-old Hungarian is a well-seasoned concert artist and assistant professor at the Ferenc Liszt Academy of Music in Budapest. His programme is typical of those he will have offered in competitions, and I admire the fact that he views this as a modern transcription of Bach's well-known third Partita for solo violin. It would be phony to imply a notion of period correctness, Csaki offering a well-played, cleanly articulated and highly enjoyable performance. Britten likewise made no pretence that his Nocturnal after John Dowland was anything other than a set of variations on Dowland's 17th century song Come, heavy sleep. They are couched in modern sounds, at times dissonance, but always melodic in ideas, the final Passacaglia, with its repeated descending six notes, being one of the great guitar pieces of the 20th century. John Duarte always illuminated the guitar world with the music he composed, the Six variations and finale make for a readily attractive piece that does not outstay its welcome. For many it will be Castelnuovo-Tedesco's Sonata, a substantial score with the graciousness of Boccherini. Composed in 1934 to a request from Segovia, the Italian composer was at the height of his career and prior to his enforced move to the United States. With musical world inundated with so many outstanding young guitarists it is difficult for newcomers, but on the evidence of this disc Csaki is among the best. His left-hand shifts are unobtrusive, and when required he can produce an abundance of technical brilliance. The Canadian recording team are on top form.

## ## ##

Interjúk

Bartók Rádió interjú a 2009-es tokiói versenygyőzelem után:

Bartók Rádi 2010. január (mp3 - 6,2 Mb)

Civil Rádió interjú az olasz versenygyőzelem után

1. rész.........1. zene

2. rész.........2. zene

3. rész ........3. zene

4. rész ........4. zene

5. rész ........5. zene

További interjúk 1999-ből

Bartók Rádió interjú az 1999-es weimári győzelem után:

"Kettesben a gitárral" (Riporter: Dimény Judit)

1. rész (mp3 - 4,3 Mb)

2. rész (mp3 - 4,6 Mb)

3. rész (mp3 - 11,7 Mb)

4. rész (mp3 - 7,1 Mb)

Bartók Rádió interjú az 1999-es chilei győzelem után:

"A verseny csak egy állomás" (Riporter: Dimény Judit)

1. rész (mp3 - 5,4 Mb)

2. rész (mp3 - 10,7 Mb)

3. rész (mp3 - 12,7 Mb)

Derűs szerénység - Interjú Csáki Andrással (MusiciansWho)

Bartók Rádió interjú 2009. nov. 12. (1. rész)

Bartók Rádió interjú 2009. nov. 12. (2. rész)

## ## ##

Tudósítások a Junior Prima Díj 2009 átadásáról

primaprimissima.hu fidelio.hu musicianswho.hu. muvesz-vilag.hu .

hirado.hu .nol.hu mixonline

## ## ##

Márciusi Ifjak Díj 2010. március 15.

Díjazottak 2010-ben (Musicianswho)

## ## ##

További anyagok angolul és olaszul:

Biography (Pdf) (Word) (Rtf) (angolul)

Prizes (Pdf) (Word ) (Rtf) (angolul)

Un Ungherese il re della chitarra Pdf (olaszul)

## ## ## #

További anyagok japánul

András japán turnéjának plakátja pdf-ben (kb. 1,5 MB)

András japán turnéjának plakátja pdf-ben (kb. 7,5 MB)